Založ si blog

Nevieš čítať a ani písať? Staň sa starostom.

Ihneď po voľbách sa v médiách šírili informácie o starostoch, ktorí nevedia čítaťči ani písať. O pár týždňov zatkli takéhoto negramotného starostu za spreneveru, podvod a kupliarstvo. Obhajca ho na súde obhajoval, že nevie čítať, preto nevedel čo podpisuje a preto sa predalo niečo nevýhodne pre obec. Súd našťastie rozhodol, že on sám chcel byť starostom a to, že nevie čítať nie je dôvod na oslobodenie. Mohol by pokojne predať celú obec a nič by sa mu nestalo. Potom by sme si mohli aj my spokojne robiť čo chceme, veď alibi nás podržia, predsa nevieme čítať a dôsledkom toho sme nevedeli čo robíme. Našťastie, neznalosť zákona predsa neospravedlňuje…
Ja sa pýtam: „Je normálne, že človek, ktorý je zločinec, nemá ukončené ani základné vzdelanie, dokonca nevie ani písať, ani čítať, môže predsa len riadiť v našej republike obec a hoci aj mesto?“ Že si hlasy môže aj kúpiť a spokojne si „premiestňuje“ obecný majetok, pričom zopár politikov sa takto bije do hrude, že aké to je demokratické a spravodlivé. Že každý môže voliť a byť aj volený? Zaráža ma ešte jeden fakt. Ako mohol spraviť taký človek testy na polícii a dostať vodičské oprávnenie? Veď nevie čítať, tak čo mal i na skúškach asistenta? Vrátim sa ešte k tým voľbám. Ani vo vyspelých a uznávaných demokraciách nemôže kandidovať hoci kto a ani nemá právo každý voliť. Je určite na zváženie a diskusiu, či môže voliť každý. Pozrime sa na kupované hlasy v osadách a volenie v starobincoch, kde za starých ľudí volí personál. Chceme sa na tom podieľať alebo minimálne navrhneme zmenu pravidiel a sprísnenie kontroly?
Starosta riadi tok financií v celej obci, na ňom záleží, že koľko kto dostane počas celého roka. On riadi obecnú školu a riaditeľa, ktorý má výsokoškolské vzdelanie, obecný úrad, obecnú políciu a iné inštitúcie. Samozrejme, riadi rekonštrukcie infraštruktúry, priebeh jej výstavby a iné veľké investície. Môže odpustiť dane svojim voličom i naopak, zvýšiť ich svojim nevoličom, čo sa v histórii tejto republiky aj stalo. Známa je aj poburujúca situácia, kedy starosta vzal peniaze od svojich nevoličov a postavil nové domčeky svojej rodinke a voličom.
Podľa mojej mienky, by to ale celé malo vyzerať inak.
Volený zástupca má veľkú zodpovednosť a veľkú moc meniť veci dobrým smerom a aj zlým smerom. Preto by mali byť zavedené prísne kritériá na kandidátov a to nasledovne:
1. vzdelanie: starosta alebo primátor, by mal mať aspoň ukončené stredoškolské vzdelanie. Je to minimálna záruka, že bude vedieť čítať a písať a hádam, bude mať aj nejaké vedomosti a skúsenosti ako viesť tím a zverený majetok.
2. bezúhonnosť: musíme zabrániť, aby mohli kandidovať trestaní jedinci, ktorí budú pokračovať vo svojej obľúbenej činnosti.
3. morálka a dobrý úmysel: to sa žiadnym zákonom nedá upraviť ani podchytiť, nato sme tu my voliči, aby sme takého človeka z radu vedeli vybrať. Je potrebné si pred voľbami kandidátov dobré preveriť a prečítať si o nich čo najviac. Po voľbách politikov dobré sledujme a keď spravia niečo zlé, tak im do dajme poriadne najavo. A keď to zlé nenapravia, tak ich už nevoľme.
Kontrola občana je najdôležitejšia, bez nej neexistuje demokracia. Každého človeka v riadiacej funkcii treba sledovať a nastaviť mu mantinely jeho správania či ľudskej morálky. Aj toho najčistejšieho človeka môže raz pokaziť moc, peniaze alebo možnosti.
Myslím, že nie si spokojný, že za teba rozhodne nevzdelaný jedinec. V krčme a za facebookom nemáš šancu zmeniť to, ale v uliciach a vo voľbách šancu máš! Nedovoľ nevzdelancom aby ti menili život! Máš právo vybrať si, tak ho využi a nehľadaj výhovorky. Ja tiež ešte neviem, že koho budem v nejakých voľbách voliť. Ale už odteraz sledujem, že kto má aké plány s nami. A určite využijem možnosť voliť a aj vyjadriť nesúhlas v uliciach, ak to bude treba.

Poľnohospodárstvo – problémy a riešenia

16.04.2020

„Agrobaróni“ nepodnikajú v agrosektore pre svoju lásku k pôde, k prírode alebo pre túžbu produkovať zdravé potraviny. Robia to pre biznis a je im jedno, že poškodzujú našu pôdu a ľudí! Čo nás poľnohospodárov trápi: Problémy v poľnohospodárstve začali už v roku 1948, keď komunistická moc ukradla občanom ich pôdu, lesy a majetky. Vtedy začal morálny [...]

Tento článok nie je iba o Vianociach, ale je o. . .

22.12.2014

Už od septembra začal vianočný čas a zhon podporený reklamou. Vzniklo veľa článkov za účelom napísať niečo „in“ a možno aj preto, aby získal veľa „likov “ a zdieľaní. Ja to píšem preto, aby sme pochopili a prestali sa naháňať a začali si Vianoce znova užívať po cely rok. Nič sa nestane, keď nám bude niečo chýbať, veď tam toho bude ešte [...]

O láske a ako si vybrať správneho partnera. ..

08.12.2014

Pred nejakým časom som mal pocit, že je potrebné, aby som sa občas vyjadril k vážnym spoločenským témam. V tej dobe som sa venoval školstvu, zamestnanosti a rómskej problematike. Dokonca som prinášal aj podľa môjho názoru logické a celkom zaujímavé riešenia. Na dlhý čas som stratil motiváciu hľadať riešenia. Teraz sa mi motivácia vracia a preto sa začnem znova [...]

Izrael / Hamas /

Hamas súhlasil s návrhom o prímerí, ktorý je pre Izrael neprijateľný

06.05.2024 19:11, aktualizované: 22:53

Katar a Egypt už niekoľko mesiacov pôsobia ako sprostredkovatelia mierových rokovaní.

Russia Orthodox Easter Putin

Putin po piaty raz. Slovenský diplomat bude pri jeho "pomazaní"

06.05.2024 17:29

Štafáž na inaugurácii Putina bude popri domácej "verchušky" robiť iba časť diplomatického zboru. Zastúpené bude aj Slovensko, ktoré na rozdiel od viacerých západných spojencov pozvanie neodmietlo.

Nemocnica Poprad

Vyskočil? Polícia preveruje úmrtie muža v areáli popradskej nemocnice

06.05.2024 16:56

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci trestného činu usmrtenia.

Ľubomír Tongeľ

Štatistiky blogu

Počet článkov: 18
Celková čítanosť: 71072x
Priemerná čítanosť článkov: 3948x

Autor blogu

Kategórie