Založ si blog

Nevieš čítať a ani písať? Staň sa starostom.

Ihneď po voľbách sa v médiách šírili informácie o starostoch, ktorí nevedia čítaťči ani písať. O pár týždňov zatkli takéhoto negramotného starostu za spreneveru, podvod a kupliarstvo. Obhajca ho na súde obhajoval, že nevie čítať, preto nevedel čo podpisuje a preto sa predalo niečo nevýhodne pre obec. Súd našťastie rozhodol, že on sám chcel byť starostom a to, že nevie čítať nie je dôvod na oslobodenie. Mohol by pokojne predať celú obec a nič by sa mu nestalo. Potom by sme si mohli aj my spokojne robiť čo chceme, veď alibi nás podržia, predsa nevieme čítať a dôsledkom toho sme nevedeli čo robíme. Našťastie, neznalosť zákona predsa neospravedlňuje…
Ja sa pýtam: „Je normálne, že človek, ktorý je zločinec, nemá ukončené ani základné vzdelanie, dokonca nevie ani písať, ani čítať, môže predsa len riadiť v našej republike obec a hoci aj mesto?“ Že si hlasy môže aj kúpiť a spokojne si „premiestňuje“ obecný majetok, pričom zopár politikov sa takto bije do hrude, že aké to je demokratické a spravodlivé. Že každý môže voliť a byť aj volený? Zaráža ma ešte jeden fakt. Ako mohol spraviť taký človek testy na polícii a dostať vodičské oprávnenie? Veď nevie čítať, tak čo mal i na skúškach asistenta? Vrátim sa ešte k tým voľbám. Ani vo vyspelých a uznávaných demokraciách nemôže kandidovať hoci kto a ani nemá právo každý voliť. Je určite na zváženie a diskusiu, či môže voliť každý. Pozrime sa na kupované hlasy v osadách a volenie v starobincoch, kde za starých ľudí volí personál. Chceme sa na tom podieľať alebo minimálne navrhneme zmenu pravidiel a sprísnenie kontroly?
Starosta riadi tok financií v celej obci, na ňom záleží, že koľko kto dostane počas celého roka. On riadi obecnú školu a riaditeľa, ktorý má výsokoškolské vzdelanie, obecný úrad, obecnú políciu a iné inštitúcie. Samozrejme, riadi rekonštrukcie infraštruktúry, priebeh jej výstavby a iné veľké investície. Môže odpustiť dane svojim voličom i naopak, zvýšiť ich svojim nevoličom, čo sa v histórii tejto republiky aj stalo. Známa je aj poburujúca situácia, kedy starosta vzal peniaze od svojich nevoličov a postavil nové domčeky svojej rodinke a voličom.
Podľa mojej mienky, by to ale celé malo vyzerať inak.
Volený zástupca má veľkú zodpovednosť a veľkú moc meniť veci dobrým smerom a aj zlým smerom. Preto by mali byť zavedené prísne kritériá na kandidátov a to nasledovne:
1. vzdelanie: starosta alebo primátor, by mal mať aspoň ukončené stredoškolské vzdelanie. Je to minimálna záruka, že bude vedieť čítať a písať a hádam, bude mať aj nejaké vedomosti a skúsenosti ako viesť tím a zverený majetok.
2. bezúhonnosť: musíme zabrániť, aby mohli kandidovať trestaní jedinci, ktorí budú pokračovať vo svojej obľúbenej činnosti.
3. morálka a dobrý úmysel: to sa žiadnym zákonom nedá upraviť ani podchytiť, nato sme tu my voliči, aby sme takého človeka z radu vedeli vybrať. Je potrebné si pred voľbami kandidátov dobré preveriť a prečítať si o nich čo najviac. Po voľbách politikov dobré sledujme a keď spravia niečo zlé, tak im do dajme poriadne najavo. A keď to zlé nenapravia, tak ich už nevoľme.
Kontrola občana je najdôležitejšia, bez nej neexistuje demokracia. Každého človeka v riadiacej funkcii treba sledovať a nastaviť mu mantinely jeho správania či ľudskej morálky. Aj toho najčistejšieho človeka môže raz pokaziť moc, peniaze alebo možnosti.
Myslím, že nie si spokojný, že za teba rozhodne nevzdelaný jedinec. V krčme a za facebookom nemáš šancu zmeniť to, ale v uliciach a vo voľbách šancu máš! Nedovoľ nevzdelancom aby ti menili život! Máš právo vybrať si, tak ho využi a nehľadaj výhovorky. Ja tiež ešte neviem, že koho budem v nejakých voľbách voliť. Ale už odteraz sledujem, že kto má aké plány s nami. A určite využijem možnosť voliť a aj vyjadriť nesúhlas v uliciach, ak to bude treba.

Poľnohospodárstvo – problémy a riešenia

16.04.2020

„Agrobaróni“ nepodnikajú v agrosektore pre svoju lásku k pôde, k prírode alebo pre túžbu produkovať zdravé potraviny. Robia to pre biznis a je im jedno, že poškodzujú našu pôdu a ľudí! Čo nás poľnohospodárov trápi: Problémy v poľnohospodárstve začali už v roku 1948, keď komunistická moc ukradla občanom ich pôdu, lesy a majetky. Vtedy začal morálny [...]

Tento článok nie je iba o Vianociach, ale je o. . .

22.12.2014

Už od septembra začal vianočný čas a zhon podporený reklamou. Vzniklo veľa článkov za účelom napísať niečo „in“ a možno aj preto, aby získal veľa „likov “ a zdieľaní. Ja to píšem preto, aby sme pochopili a prestali sa naháňať a začali si Vianoce znova užívať po cely rok. Nič sa nestane, keď nám bude niečo chýbať, veď tam toho bude ešte [...]

O láske a ako si vybrať správneho partnera. ..

08.12.2014

Pred nejakým časom som mal pocit, že je potrebné, aby som sa občas vyjadril k vážnym spoločenským témam. V tej dobe som sa venoval školstvu, zamestnanosti a rómskej problematike. Dokonca som prinášal aj podľa môjho názoru logické a celkom zaujímavé riešenia. Na dlhý čas som stratil motiváciu hľadať riešenia. Teraz sa mi motivácia vracia a preto sa začnem znova [...]

Andrej Danko, semafor

Polícia po viac ako troch mesiacoch zverejnila video z Dankovej nehody

26.04.2024 12:43, aktualizované: 13:04

Zábery pochádzajú z kamery električky. K dopravnej nehode lídra SNS došlo 11. januára v bratislavskej Dúbravke.

Antony Blinken / Si Ťin-pching /

USA a Čína musia byť partnermi, vyhlásil prezident Si na stretnutí s Blinkenom

26.04.2024 12:24

Americký minister zahraničných vecí, ktorý v piatok končí návštevu Číny, predtým rokoval so svojím čínskym náprotivkom Wang Iom viac ako päť a pol hodiny.

ján slota

Obnovený proces v korupčnej kauze Jána Slotu prerušili

26.04.2024 11:21, aktualizované: 12:25

Kým Ústavný súd SR nerozhodne, dovtedy bude konanie prerušené. Prokurátor voči tomu podal sťažnosť.

Slávnostné otvorenie DSB observatória v Bratislave

VIDEO: Bratislava má prvú hvezdáreň, zložili sa na ňu sponzori a nadšenci. Neskôr privíta aj širokú verejnosť

26.04.2024 10:55

Na Deutsche Schule Bratislava slávnostne otvorili prvú hvezdáreň v Bratislave - DSB Observatórium.

Ľubomír Tongeľ

Štatistiky blogu

Počet článkov: 18
Celková čítanosť: 70943x
Priemerná čítanosť článkov: 3941x

Autor blogu

Kategórie